równanie różniczkowe
o rany julek:
Rozwiązać równanie:
y''−6y'+9y=18
9 lip 13:54
o rany julek:
Przy zadanych warunkach:
y(0)=0,y'(0)=1
9 lip 14:04
Jurij:
e
ax(a
2−6a+9)=0⇒a=3
Przewidywane rozwiązanie:
y=xCe
3x+De
3x+A
______________________
_______________________
A=2,D=−2,C=7
_______________________
y=e
3x(7x−2)+2
9 lip 14:21
Blee:
Metoda przwidywan
y'' − 6y' + 9 = 0
r2 − 6r + 9 = 0
(r−3)2 = 0
y = C1e3x + C2xe3x + 18
Podstaw warunki i masz funkcje
9 lip 14:23
Blee:
Oczywoscie +2 mialo byc na koncu
9 lip 14:24
Blee: czyli*
9 lip 21:31
Mariusz:
Warunki są podane pod metodę operatorową i przekształcenie Laplace
y''−6y'+9y=18
y(0)=0,y'(0)=1
∫
0∞f''(t)e
−stdt=f'(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞f'(t)e
−stdt
∫
0∞f''(t)e
−stdt=−f'(0
+)+s∫
0∞f'(t)e
−stdt
∫
0∞f'(t)e
−stdt=f(t)e
−st|
0∞+s∫
0∞f(t)e
−stdt
∫
0∞f'(t)e
−stdt=−f(0
+)+s∫
0∞f(t)e
−stdt
| | 18 | |
−f'(0+)+s(−f(0+)+sY(s))−6(−f(0+)+sY(s))+9Y(s)= |
| |
| | s | |
| | 18 | |
−1+s(0+sY(s))−6(0+sY(s))+9Y(s)= |
| |
| | s | |
| | 18 | |
s2Y(s)−6sY(s)+9Y(s)=1+ |
| |
| | s | |
| | 1 | | ((s−3)−s)2 | |
Y(s)= |
| +2 |
| |
| | (s−3)2 | | s(s−3)2 | |
| | 1 | | (s−3)2−2s(s−3)+s2 | |
Y(s)= |
| +2 |
| |
| | (s−3)2 | | s(s−3)2 | |
| | 1 | | 2 | | 4 | | 2s−6+6 | |
Y(s)= |
| + |
| − |
| + |
| |
| | (s−3)2 | | s | | s−3 | | (s−3)2 | |
| | 1 | | 2 | | 4 | | 2 | | 6 | |
Y(s)= |
| + |
| − |
| + |
| + |
| |
| | (s−3)2 | | s | | s−3 | | s−3 | | (s−3)2 | |
| | 7 | | 2 | | 2 | |
Y(s)= |
| − |
| + |
| |
| | (s−3)2 | | s−3 | | s | |
y(t)=(7t−2)e
3t+2
10 lip 11:51
:: ππ
11 lip 09:44