Wykazać, że...
alice: Wiedząc, że x+y=2, wykazać, że x3+y3≥2.
Bardzo proszę o pomoc.
9 lip 12:43
Adamm:
to nie jest prawda gdy x, y<0
9 lip 13:04
Blee:
Ale Adamm ... obie nie moga byc ujemne
9 lip 13:12
Adamm: Wystarczy by jedna była
9 lip 13:13
alice: Dzięki za już. Proszę przyjąć, że x, y >0 (pewnie tak było w zadaniu, ale nie przepisałam).
9 lip 13:24
PW: x3+y3=(x+y)(x2−xy+y2)=(x+y)((x+y)2−3xy)
Po podstawieniu założenia
(1) x3+y3=2(4−3xy)
widać więc, że dla xy<0 nie ma czego dowodzić − badana suma sześcianów jest większa od 8.
Przyjmijmy więc x>0 i y>0.
Ciąg dalszy za chwilę.
9 lip 13:36
PW: Jeżeli x i y są dodatnie, to z nierówności między średnia arytmetyczną a geometryczną
x3+y3+1≥33√x3.y3.1
x3+y3≥3xy−1
(2) 2(x3+y3)≥6xy−2
Dodanie stronami (1) i (2) daje
3(x3+y3)≥8−6xy+6xy−2
3(x3+y3)≥6,
co kończy dowód (zapewne pokrętny, ale nie widzę prostszego).
9 lip 13:43
ICSP: x,y > 0 , x + y = 2 ⇒ x
3 + y
3 ≥ 2
(x−y)
2 ≥ 0
x
2 − xy + y
2 ≥ xy // *(x+y) > 0
x
3 + y
3 ≥ x
2y + xy
2 // * 3
3(x
3 + y
3) ≥ 3x
2y + 3xy
2 // + x
3 + y
3
4(x
3 + y
3) ≥ x
3 + 3x
2y + 3xy
2 + y
3 // : 4
9 lip 22:38
PW: O, bardziej mi sie podoba
9 lip 23:15
mat: x3+y3=x3−1+y3−1+2=(x−1)(x2−x+1)+(y−1)(y2−y+1)+2
y=2−x
x3+y3=(x−1)(x2−x+1)+(1−x)(x2−3x+3)+2=(x−1)(2x−2)+2=2(x−1)2+2
x3+y3≥2
10 lip 11:43
alice: Bardzo wszystkim dziękuję
10 lip 17:57
mat: tam jest drobny błąd u mnie
tak teraz myśle, to najszybciej będzie po prostu sprawdzić, że x
3+(2−x)
3=6(x−1)
2+2
nawet ręcznie

nie trzeba załozenia ze nieujemne
10 lip 18:00
Go$tek: Cześć Eta!
12 lip 23:11
Eta:
3 sposób
Z nierówności między średnimi potęgową i arytmetyczną
| | x3+y3 | | x+y | | x3+y3 | |
3√ |
| ≥ |
| ⇒ |
| ≥1⇒ x3+y3≥2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.w.
12 lip 23:13