współrzędne biegunowe
pioter:
zapisać równanie we współrzędnych biegunowych
x2+y2=16
podobno równanie to po prostu r=4, ale nie mam pojęcia dlaczego
8 lip 19:42
Jerzy:
x=rcosα
y = rsinα
8 lip 19:52
pioter: to, to ja wiem ,tylko nie wiem czemu równanie wychodzi po prostui r=4?
oczywiście to, że ogólnie r=4, to wiem skąd
generalnie to tak, skoro
x=rcosα
y = rsinα
to
x=4cosα
y=4sinα
czyli wychodzi
16cos2α+16sin2α=16
8 lip 20:01
pioter: swoją droga to równanie jest tożsamościowe
8 lip 20:02
Jerzy:
r2(sinα + cos2α) = 42
8 lip 20:06
pioter: aa, zapomniałem o r
8 lip 20:07
pioter: no teraz to ma sens
8 lip 20:08
Jerzy:
r2 = 42 ⇔ r = 4
8 lip 20:08
pioter: a nie, zaraz...
8 lip 20:08
pioter: czyli nie powinienem był wyliczać r na początku i podstawiać do wzoru na x i y, tylko samo x i
y i podstawić?
8 lip 20:57
Jerzy:
sin2x + cos2x = 1
8 lip 21:43
pioter: ale to ja wiem, nie o to mi chodziło, zresztą nieważne już
8 lip 22:44
Jerzy:
Z tego co widzę, to raczej mało wiesz.
8 lip 23:02