Rozwiąż układ równań metodą przekształceń elementarnych Gaussa
mastodon96: Rozwiąż układ równań metodą przekształceń elementarnych Gaussa
2x +y −2z =1
−x +3z =2
2y +2 =3
7 lip 21:48
Blee:
No i w czym problem?
7 lip 22:00
mastodon96: chciałbym to po prostu zrozumieć na przykładzie na spokojnie
9 lip 09:09
Blee:
Wstępna postać:
2 1 −2 | 1
−1 0 3 | 2
0 2 2 | 3
i teraz poprzez przekształcenia elementarne (mnożenie/dzielenie pojedynczego wiersza przez
stała bądź dodawanie/odejmowanie jednego wiersza z innym wierszem chcesz doprowadzić do
sytuacji w którym jednoznacznie będzie można wyznaczyć wynik tego układu
więc robimy W1 = W1 + W2 (czyli do wiersza pierwszego wiersza dodajemy wiersz drugi
1 1 1 | 3
−1 0 3 | 2
0 2 2 | 3
Teraz robimy W2 = W2 + W1 (w ten 'wyzeruje' się zmienna losowa 'x' w W2)
1 1 1 | 3
0 1 4 | 5
0 2 2 | 3
Teraz robimy W3 = W3 − 2*W2 (w ten sposób 'wyzeruje' się zmienna losowa 'y' w W3)
1 1 1 | 3
0 1 4 | 5
0 0 −6 | −7
I albo teraz poprzestajesz na tym co masz albo robisz w odwrotną stronę tak aby otrzymać w
ostateczności
1 0 0 | a
0 1 0 | b
0 0 1 | c
jako, że będą tutaj ułamki (a mi się nie chce tego robić) to sobie daruję dalsze rozpisywanie.
9 lip 09:21
xyz: Mial byc gauss a nie gauss−jordan
9 lip 09:57
Blee:
Jak Gaussik ... no to zostaje na czym zostaje i z tego odczytuje się rozwiązania
9 lip 09:59