wz. skroconego mnozenia
Biedne dziecko: (x
2+3x+2)(x
2−3x+2) = [(x
2+2)+3x+][(x
2+2)−3x] = (x
2+2)
2 − (3x)
2 = x
4+4x
2+4 − 9x
2 =
= x
4 −5x
2 + 4
Nie rozumiem dlaczego (stosując wz. skróconego mnożenia) a= x
2+2 i b=3x
Ja powiedziałabym, że a=x
2 i b=3x+2 ale pewnie to jest chyba źle

Proszę o pomoc.
7 lip 18:00
iteRacj@:
wg Ciebie w drugim nawiasie powinno być (b=3x+2) ⇒ (−b=−3x−2)
jest −3x+2
7 lip 18:14
Biedne dziecko: Kurde, dalej nie czaje
7 lip 18:29
Biedne dziecko: Bo mając taki przykład: (a+b+1)2 przyjmuje, że a=a i b=b+1
7 lip 18:33
iteRacj@:
nie stosuj wzoru na kwadrat sumy, bo w przykładzie jest różnica kwadratów
7 lip 18:39
iteRacj@:
(x2+3x+2)(x2−3x+2) = (x2+2+3x)(x2+2−3x) = (x2+2)2−(3x)2
(a+b)(a−b) = a2−b2
7 lip 18:45
Biedne dziecko: a
2−b
2=(a+b)(a−b) i mając ten przykład−−> (x
2+3x+2)(x
2−3x+2) dalej nie wiem
jak wyznaczyć a i b
7 lip 18:49
Biedne dziecko: Aaa już coś rozumiem, ale nadal tak dziwnie, że ta dwójka ląduje w a
7 lip 18:51
iteRacj@:
a = x2+2
b = 3x
7 lip 18:52
iteRacj@:
możesz dzielić dowolnie, ale tylko podział na sumę i różnicę tych samych wyrażeń pozwoli
skorzystać ze wzoru (a+b)(a−b)=a2−b2
7 lip 18:55
Biedne dziecko: Bardzo dziękuję za pomoc
7 lip 19:12
iteRacj@:
7 lip 19:18