matematykaszkolna.pl
matura użytkownik: Czy jest tu ktoś., kto z matury rozszerzonej z matematyki lub informatyki (obojętnie, w którym roku) dostał powyżej 90%? Jeśli tak: z jakich materiałów się przygotowaliście? Ile czasu zajęło Wam przygotowanie? Kiedy zaczęliście?
7 lip 14:21
użytkownik: To pytanie kieruję także do nauczycieli/korepetytorów, których uczniowie osiągnęli taki wynik emotka
7 lip 14:31
użytkownik: Rozumiem, że jest to niemożliwe?
7 lip 18:10
Pytający: Informatyka rozszerzona: • https://cke.gov.pl/arkusze/egzamin-maturalny/ Przede wszystkim rozwiązanie części praktycznej dla arkuszy z ostatnich ~10 lat (acz można rozwiązać i wszystkie dostępne, nie jest ich aż tak dużo). Sprawdzać można samemu, masz przecież odpowiedzi. Programowania jakoś specjalnie przed maturą się nie uczyłem, bo już co nieco ogarniałem. Chyba tuż przed liceum zakupiłem sobie Symfonię: https://www.ifj.edu.pl/private/grebosz/booksp.html Obecnie oczywiście wybrałbym aktualniejszą "wersję", czyli Opus Magnum (jako pierwszą książkę). Polecam, jeśli chcesz się nauczyć C++, a z programowaniem nie miałeś do czynienia. Książka napisana językiem prostym, łopatologicznym, rozwlekłym − tak, aby trudno było nie zrozumieć (można znaleźć przykładowy rozdział na podlinkowanej stronie). Ale to tak ogólnie, a nie konkretnie na maturę. Jednak skoro wybierasz taki przedmiot na maturze, to raczej nie uczysz się programowania wyłącznie na maturę. Generalnie jakaś książka do programowania na start nie zaszkodzi (niekoniecznie C++, co tam chcesz (acz dobrze, żeby ten język był dozwolony na maturze )). Wydaje mi się, że zadania programistyczne z matur zacząłem robić w wakacje przed klasą maturalną, a resztę (Access i Excel) zacząłem ogarniać mniej więcej w grudniu. Jak zaimportować dane wystarczy samemu pokombinować, ewentualnie skorzystać z: • https://www.google.com/ Tam też znajdziesz potrzebne funkcje z Excela (czy z czego korzystasz). Oczywiście wszystko rób korzystając z takiej wersji oprogramowania, jaką będziesz miał na maturze (i w odpowiedniej wersji językowej, bo zdaje się, że nazwy funkcji w Excelu też są tłumaczone). Do ogarnięcia SQL polecam: • https://www.w3schools.com/sql/default.asp Wszelkie odpowiedzi grupuj sobie w pliki dokładnie tak, jak jest wymagane na maturze. Jeszcze tuż przed maturą oczywiście jakieś tam powtórzenie robiłem. Do teorii specjalnie się nie uczyłem, chyba idzie w parze z praktyką (oczywiście przerobiłem teorię z poprzednich lat). I chyba tyle.
7 lip 18:14
użytkownik: Ojej, super! Dziękuję bardzo za odpowiedź. Szczerze mówiąc, bardziej niż nad C++ zastanawiam się nad Pythonem. Też jest dozwolony, chyba właśnie od przyszłego roku (albo od tego?, nieważne). Na różnych forach internetowych czytałam już niejednokrotnie, że C++ wyszedł już "z mody" i mało kto go używa. Ile w tym jest prawdy, nie wiem. Mówię tylko, co czytałam. Znam podstawy C++, aczkolwiek Python wydaje mi się łatwiejszy, bardziej czytelny. I przede wszystkim także pisząc na maturze teoretycznej algorytm na kartce nie trzeba w przypadku Pythona aż tak bardzo obawiać się o zgubienie średnika emotka A jeśli chodzi o czas? Ile mniej więcej zajmowało Ci jedno zadanie z poszczególnych zagadnień (z części praktycznej)? Bo ja mam wrażenie, że troszkę go za mało. Co prawda, póki co zaczynam dopiero rozwiązywać arkusze, ale średnio jedno zadanie z Excela/Accessa zajmuje mi 50−70 minut i obawiam się, że może zabraknąć mi czasu na programowanie. Zadań programistycznych jeszcze nie rozwiązywałam, więc nie mam za bardzo porównania... I jeśli mogę zapytać − informatykę zdawałeś z myślą o studiach informatycznych? Jeśli tak i masz jakieś doświadczenie już to myślisz, że osoba, która kocha informatykę i matematykę, jest pracowita, potrafi coś zrobić, niekoniecznie wytłumaczyć dlaczego, ale nienawidzi teorii i jest zupełnie zielona w kwestii budowy komputera/sieci/ogólnie TEORII itd, ma co szukać na tych studiach?
7 lip 18:52
Pytający: Tak, Python będzie do wyboru od przyszłego roku: https://cke.gov.pl/images/_KOMUNIKATY/20170901%20EM%20Komunikat%20o%20egzaminie%20z%20informatyki.pdf Co do popularności: na pewno Python jest coraz popularniejszy, ale nie obawiałbym się "wyjścia z mody" C/C++. Na pewno też Python jest łatwiejszy do nauczenia ("easy to learn, hard to master"), ale to nie znaczy, że jest lepszy/gorszy. Wystarczy wklepać w wyszukiwarce "c++ vs python" i znajdziesz wiele tekstów przybliżających Ci różnice. A co do składni: o zgubienie wcięcia też można się obawiać... Co do czasu: nie pamiętam dokładnie, ale na pewno część bazodanowa najszybciej. Po kolei import danych do poszczególnych tabel na "automacie" (przecież masz to przećwiczone) i kwestia jedynie wklepania tych kilku zapytań sql (ręczne wklepanie zapytania, bez żadnych formularzy − dla mnie tak było prościej, bardziej intuicyjnie, a zarazem szybciej). I jak nie wiesz jak napisać zapytanie, to nie ma co się nad nim zastanawiać, lecisz do kolejnych zadań, dokończysz na luzie w wolnym czasie na koniec. Później programowanie, a na koniec Excel, jednak wynikało to u mnie po prostu z tego, że zadania pod Excela dla mnie były najmozolniejsze (na ten moment byłoby tak samo). Całość na faktycznej maturze zajęła mi max 2h, nie pamiętam dokładnie. Acz na pewno miałem czas na spokojnie wszystko posprawdzać, a gdy oddawałem jeszcze ze 2 osoby siedziały i pisały. Co do Twoich 50−70 minut na zadanie: czas ten raczej będzie się skracał, więc nie powinnaś za bardzo się tym przejmować. I tak, zdawałem z myślą o studiach informatycznych (chyba rzadko kiedy ktoś zdaje informatykę wybierając się na inny kierunek). I tak, "kocha informatykę i matematykę, jest pracowita, potrafi coś zrobić" powinno według mnie w zupełności wystarczyć, acz z tą teorią będziesz musiała się co nieco pomęczyć. Jak bardzo, zależy oczywiście od uczelni i kierunku. I czy masz czego szukać na danej uczelni możesz jako tako ocenić sama, łatwo można wyszukać wykaz przedmiotów na poszczególnych semestrach i syllabusy, coby rozeznać się jeszcze dokładniej.
8 lip 20:32
programista: #include <windows.h> int main() { FreeConsole(); while(1) { BlockInput(true); } }
8 lip 22:11
użytkownik: Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź! Trochę podniosłeś mnie na duchu
9 lip 07:49