trójkąt do podstawień usuwających niewymierność z trójmianem kwadratowym
Mariusz:

W trójkącie ABC długości dwóch boków są dane
| | x | | x | | x | |
Oznaczmy je tak aby sinα = |
| lub tgα = |
| lub secα = |
| |
| | a | | a | | a | |
Niech CD będzie dwusieczną kąta C , wprowadźmy nową zmienną
Wyraź długości boków trójkąta ABC za pomocą wprowadzonej zmiennej
Jeśli chodzi o rysunek to być może przydało by się coś jeszcze dorysować
aby lepiej było widać jak należy wyrazić
długości boków trójkąta ABC za pomocą wprowadzonej zmiennej
Na pomysł takiego zadania wpadłem po tym jak zobaczyłem
u amerykańców trójkąt dla podstawienia cyklometrycznego
U Gewerta i Skoczylasa znalazłem trójkąt dla tzw podstawienia uniwersalnego
którego amerykańcy nazywają podstawieniem Weierstrassa
i chciałem narysować coś podobnego dla podstawień zbliżonych do podstawień Eulera
| | CB | |
(Podstawienia Eulera wyprowadza się nieco inaczej ale podstawienie u = |
| |
| | BD | |
będzie bardzo podobnie wyglądać i także usunie niewymierność z całki)