Nierownosc z wartoscia bezwgledna
longer: Mógłby ktoś podać jakiś prosty dowód albo kontrprzykład tego faktu?
Załóżmy, że x1 < x2 oraz y1 < y2.
Udowodnij lub wskaż kontrprzykład, że
|x1 − y2| + |y1 − x2| >= |x1 − y1| + |x2 − y2|
7 lip 01:27
Adamm:
jak zamienimy iksy i igreki rolami, to nam wyjdzie to samo
więc można śmiało założyć że x2≤y2
x1<x2, y1<y2
mamy 3 możliwości
x1<x2≤y1<y2, x1≤y1<x2≤y2, y1≤x1<x2≤y2
1.
|x1−y2|+|y1−x2|=y1+y2−x1−x2=|x1−y1|+|x2−y2|
2.
|x1−y2|+|y1−x2|=y2−x1+x2−y1
|x1−y1|+|x2−y2|=y2−x2+y1−x1
y2−x1+x2−y1≥y2−x2+y1−x1 ⇔ x2≥y1
3.
|x1−y2|+|y1−x2|=y2−x1+x2−y1
|x1−y1|+|x2−y2|=y2−x2+x1−y1
y2−x1+x2−y1≥y2−x2+x1−y1 ⇔ x2≥x1
czyli to prawda
7 lip 02:01
longer: Nie do końca rozumiem to co napisałeś. Jesli chodzi o sam początek czyli
"jak zamienimy iksy i igreki rolami, to nam wyjdzie to samo", to rozumiem, że masz na myśli, że
jeśli f(x1, x2, y1, y2) oznacza prawdziwość zdania |x1 − y2| + |y1 − x2| >= |x1 − y1| + |x2 −
y2|, to wtedy f(x1, x2, y1, y2) = f(y1, y2, x1, x2). Dobrze rozumiem?
Potem nie wiem skąd wniosek, że "więc można śmiało założyć że x2≤y2".
Reszta później jest już jasna, ale mógłbyś ten fragment dokładniej wytłumaczyć?
7 lip 16:03
Adamm:
zamieniasz x1 z y1 i x2 z y2 rolami, to masz dokładnie to samo
o to mi chodziło
można założyć że x2≤y2, bo jeśli by było odwrotnie, to zamienilibyśmy rolę tych zmiennych
7 lip 16:12
longer: Okay, dzięki. Teraz już rozumiem.
7 lip 16:24