Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Kasia: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji:
f(x) = x2 − 4x + 4
y = −x + 4
y = 0
w zakresie x∊(2;4)
Nie rozumiem dlaczego pole wychodzi mi ujemne...
Proszę, pomóżcie.
5 lip 22:46
Blee:

zapewne o ten obszar chodzi, a czemu ujemna wychodzi ... nie wiem ... pewnie źle liczysz całkę
5 lip 22:56
Basia:
P= 2∫3(x2−4x+4) dx + 3∫4(−x+4) dx
tak liczyłeś?
5 lip 23:00
Mila:

P=
2∫
3(x
2−4x+4) dx+
3∫
4(−x+4) dx=
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=[ |
| x3−4* |
| x2+4x]23+[− |
| x2+4x]34= |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=( |
| **27−2*9+4*3− |
| *8+2*4−4*2)+(−U{1}2}*16+4*4+ |
| *9−4*3)= |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 8 | | 9 | | 5 | |
=9−18+12− |
| +8−8)+(−8+16+ |
| −12)= |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
5 lip 23:00
piotr: pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
| | 9 | |
∫03(−x + 4−(x2 − 4x + 4))dx = |
| |
| | 2 | |
5 lip 23:01
Basia: w treści jest: w zakresie (2;4)
5 lip 23:02
Kasia: Dziękuję. Już widzę swój błąd.
5 lip 23:12
Adamm:
| | 5 | |
∫01 (−y+4−(√y+2)) dy = |
| |
| | 6 | |
5 lip 23:28