matematykaszkolna.pl
różnica zbiorów iteRacj@: Czy zbiorem, który jest wartością wyrażenia A \ (B \ C), jest zbiór pusty, gdy A ⊆ B ⊆ C ? Według mnie nie. Poprawna odpowiedź?
5 lip 20:26
Adamm: A\(B\C) = A\∅ = A
5 lip 20:33
iteRacj@: i tak mi wyszło! dziękuję
5 lip 20:37
Lech: To widac besposrednio z rysunku dla zbiorow !
5 lip 20:39
iteRacj@: oj nie tak bardzo widać, pare osób stanowczo twierdzi, że z rysunku wynika, że po tych odejmowaniach zostaje zbiór pusty
5 lip 20:54
Adamm: @Lech Rysunki są mylące. Mogą budzić intuicję, ale nie mogą być bezpośrednim dowodem. To nie geometria.
5 lip 20:58
PW: A i w geometrii trzeba uważać. Często okazuje się, że oprócz tego co narysowaliśmy istnieje jeszcze druga możliwość. Klasyczny przykład: prosta przechodząca przez punkt P leżący na zewnątrz okręgu, styczna do tego okręgu (są dwie, a rysunek mógłby sugerować, że jest jedna).
5 lip 21:21
Lech: Rysunek nie jest dowodem , a tylko pomocna wizualizacja problemu , to co zapisal kolega @Adamm tez nie jest dowodem , tylko wynikiem .Dowod nalezaloby przedstawic korzystajac z definicji ,ze dany element x nie nalezy do zbioru B \ C i.t.d .......
5 lip 21:50
Adamm: To nie miał być dowód, tylko co zrobić dalej Teraz można podać kontrprzykład To co ty chcesz zrobić, mogłoby być dowodem tej równości. Który jest zupełnie zbędny
5 lip 22:08
Lech: Kolego @Adamm , moja uwaga dotyczyla Twojego wpisu 20.58 , to Ty uzyles slowa " dowod"
5 lip 22:14
Adamm: Bo to typowe Uczniowie sobie rysują, i myślą że to dowód. Takie wpisy wprowadzają w błąd.
5 lip 22:27
Basia: bo tak ich uczą w szkole; działania na zbiorach nie są poprzedzone elementami logiki i rachunkiem zdań przynajmniej na podstawie, a i na rozszerzeniu różnie bywa
5 lip 23:08