wykaż że
wykaż: Wykaż, że jeśli boki trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, to stosunek wyrazu
pierwszego do różnicy ciągu wynosi 3 lub −5.
Przyjęłam oznaczenia:
a, b − długości przyprostokątnych
c − długość przeciwprostokątnej
zatem istnieją dwie możliwości (z tw. Pitagorsa):
(a+2r)2 = a2+(a+r)2 lub a2 = (a+r)2 + (a+2r)2
Co dalej?
5 lip 20:21
Jerzy: Przyjmij boki: a −r , a , a + r ...... będzie łatwiej.
5 lip 20:26
Lech: Rozwiaz to rownanie kwadratowe ze wzgledu na zmienna a : .......
5 lip 20:27
wykaż: Czyli korzystając z tego, co podpowiedział @Jerzy wyszło mi, że a=4r. To jest dobrze? Jeśli tak
to co powinnam zrobić dalej?
5 lip 20:33
wykaż: Chyba nie bardzo. Bo wtedy a/r nie będzie 3 lub −5.
5 lip 20:34
wykaż: Chociaż. Wtedy pierwszym wyrazem nie jest a, tylko a+1 lub a−1, no nie?
5 lip 20:35
Lech: Twoje rownanie : (a+2r)2 = a2 + (a+r)2 ⇒ a2 −2ar − 3r2 = 0
Δa = 16r2 ⇒ √Δ = 4r ⇒ r = ........
5 lip 20:37
wykaż: Zrobiłam. Dzięki za pomoc!
5 lip 20:39
PW: | | a | |
Nie ma potrxzeby wyliczać r ani a. Od razu liczymy to, o co pytają, czyli |
| . |
| | r | |
Dzielimy oba równania przez r
2≠0:
| | a | | a | | a | |
(1) ( |
| +2)2=( |
| )2+( |
| +1)2 (tu zakładamy r>0) |
| | r | | r | | r | |
lub
| | a | | a | | a | |
(2) ( |
| )2=( |
| +1)2+( |
| +2)2 (tu zakładamy r<0). |
| | r | | r | | r | |
Dla wygody podstawiamy
i rozwiązujemy dwa równania:
(1') (x+2)
2=x
2+(x+1)
2, x>0
(2') x
2=(x+1)
2+(x+2)
2, x<0.
5 lip 21:06
Michal: Najlepszy sposob pokazal @Lech , zrobilem tym sposobem bardzo szybko !
Dzieki !
5 lip 21:40
PW: Michał, co ty opowiadasz. Lech pokazał jak rozwiązać równanie, w którym zakłada się
r>0 (i nawet o tym nie napisał, bo traktował to tylko jako wskazówkę).
Z tego jednego równania otrzymałeś "bardzo szybko" co?
5 lip 21:53
Michal: Otrzymalem : a = 3r ⇒ a/r = 3 , lub a = −r , zalozenie oczywiscie a>0 i.t.d
5 lip 21:56
PW: To znaczy otrzymałeś a/r=3 lub a/r=−1 (wbrew tezie), i to już koniec dowodu? A skąd weźmiesz
żądane a/r=−5?
5 lip 22:07