Twierdzenie Talesa
Carrolinexd: Na chodniku przy pewnej ulicy ustawiono latarnie o wysokości 4 m, w odstępach co 8 m. Okazało
się, że wysokość latarni została źle dobrana, gdyż między nimi pozostają na chodniku
nieoświetlone pasy szerokości 2m. O ile wyższe powinny być latarnie, aby chonik był dobrze
oświetlony?
10 lut 17:10
ORZEŁ:

wynika z tego że każda latarnia świeci o metr za nisko w kazdą stronę
skorzystaj z tw pitagorasa do obliczenia odpowiedniej wysokości
lecz oblicz najpierw kat pod jakim świecą lampy z trygonometrii31
10 lut 17:14
Carrolinexd: "z trygonometrii31"? nie rozumie...

A nie moglbys mi napisac obliczenia? prosze...
10 lut 17:16
ORZEŁ: oblicz kąt α − on sie nie zmienia
a potem oblicz o ile trzeba podnieść lampe żeby zasieg zwiększył sie o metr ( czyli wynosił 4
m)
10 lut 17:18
Carrolinexd: ale jak mam obliczyc ten kat α i jakie liczby podstawic do twierdzenia pitagorasa (4
2 + 8
2 =
x
2)
10 lut 17:23
ORZEŁ: miałaś juz trygonometrie

sin, cos
10 lut 17:26
ORZEŁ: to może spróbuj z talesa
10 lut 17:27
Carrolinexd: nie nie mialam trygonometrii... Ja chodze do 3 kl gimnazjum. A nie mozesz mi napisac tych
glupich obliczen?
10 lut 17:32
ORZEŁ: a miałaś talesa?
10 lut 17:35
Carrolinexd: nio dopiero teraz zaczynamy to brać, ale nie za bardzo rozumie bo nie było mnie na lekcji, a
takie mam zadanie domowe:( to rozwiążesz? prosze...
10 lut 17:39
ORZEŁ: 4/3=x/4
x−nowa wysokość
10 lut 17:45
Carrolinexd: nio obliczylam i wyszlo 5,33 i co teraz mam zrobic? wykorzystac ta wysokosc do tw. pitagorasa?
10 lut 17:49
ORZEŁ: 5,33−4=1,33 koniec
10 lut 17:49
Carrolinexd: ahaaa OK DZIEKI JUZ TROCHE TO ROZUMIE, a wytlumaczysz mi inne zadania ktore nie dawno dodalam
pod tym samym loginem?
10 lut 17:53