równania różniczkowe
Piotr: Mam takie równanko (y−2x)dy/dx=2y+x i ma to zrobić z podstawienia y/x?
5 lip 09:27
Jerzy:
Najpierw podziel obustronnie przez x i otrzymasz:
| | | | y | |
y' = |
| i teraz podstawiaj: |
| = u , y = ux , y' = u'x + u |
| | | | x | |
5 lip 09:39
Piotr: Dziękuję
5 lip 09:43
jc:
(y2−4xy−x2)'=0
y2−4xy−y2=C
5 lip 10:41
Mariusz:
(2y+x)dx+(2x−y)dy=0
Równanie jest zupełne ale z treści wynika że trzeba je rozwiązywać jak jednorodne
więc wykorzystaj podpowiedź Jerzego
5 lip 13:06