matematykaszkolna.pl
szereg geometryczny szereg: Oblicz iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich, w którym dowolny wyraz jest 5 razy większy od sumy wszystkich wyrazów występujących po nim. Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzemanego wyniku. Zapisałam: an=5(an+1+an+2+an+3+...). Na tym miejscu stanęłam. Patrzę na to i nie wiem co zrobić. Jakieś pomysły?
5 lip 09:07
Blee: oznaczmy: an+1 + an+2 + .... = x wtedy: an = 5x więc: an + an+1 + an+2 + ... = 5x + x = 6x więc: an−1 = 30x
an 5x 1 

=

=

<−−− q
an−1 30x 6 
5 lip 09:21
szereg: Wynik sie zgadza. Dziekuje. Skad wzielo sie an−1? Nie rozumiem tego etapu, reszta do ogarniecia
5 lip 16:29
Blee: Kazdy wyraz jest 5 razy wiekszy od sumy nastepujacych po nim. an = 5x gdzie x= an+1 + an+2 + .... Wiec an + an+1 + an+2 + .... = 6x A to jest nic innego jak suma wszystkich wyrazow po wyrazie an−1 Stad tenze wyraz jest rowny 5*(6x) = 30x Teraz lapiesz?
5 lip 16:44
szereg: Aaaa tak, bardzo dziękuję!
5 lip 20:04
Basia: można też tak: a1 = 5(S−a1)
 1 
a1 = 5(a1*

−a1)
 1−q 
 1 
a1 = 5a1(

−1)
 1−q 
a1≠0 (z założenia) dzielimy przez a1
 5 
1 =

−5
 1−q 
 5 
6 =

1−q 
 5 
1−q =

6 
 5 
1−

=q
 6 
 1 
q=

6 
5 lip 23:28
PW: I pytanie do szereg za 100 złotych: − Co wpiszesz w trzy kratki jako wypełnienie idiotycznego polecenia: "Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku"?
6 lip 13:37
kochanus_niepospolitus: Jak to co ... powinien wpisać: 166
6 lip 13:49
PW: Arturze, ja wiem, że Ty wiesz. Chciałem sprawdzić, czy nie ulegnie pokusie zaokrąglenia (to częsty błąd).
6 lip 13:52
Blee: Napisal gdzies ze 'wynik sie zgadza' co musi sugerowac, ze ma odpowiedzi, wiec ma informacje jakie liczby trza zakodowac.
6 lip 14:05
szereg: @PW: Akurat przed tym też mnie mój nauczyciel już przestrzegał. Też twierdził, że to bardzo częsty błąd, więc coś w tym musi być. Zapamiętałam i nie uległam. Ale dziękuję bardzo za radę! PS: To gdzie moje 100 złotych? emotka PS2: Ludzie na tym forum są przecudowni. Dziękuję! emotka
6 lip 19:52
PW: Bardzo dobrze, nie należy ulegać łatwym pokusom . Miałaś dobrego nauczyciela. Stówę trzymam, wręczę Ci przy najbliższym spotkaniu emotka
7 lip 12:43
Blee: PW ty tu lepiej uwazaj. Jakis funkcjonariusz moze zle odczytac Twe intencje. Ze niby placic chcesz mlodej niewiascie na spotkanie
7 lip 12:53