szereg geometryczny
szereg: Oblicz iloraz nieskończonego ciągu geometrycznego o wyrazach dodatnich, w którym dowolny wyraz
jest 5 razy większy od sumy wszystkich wyrazów występujących po nim. Zakoduj trzy początkowe
cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzemanego wyniku.
Zapisałam:
an=5(an+1+an+2+an+3+...).
Na tym miejscu stanęłam. Patrzę na to i nie wiem co zrobić. Jakieś pomysły?
5 lip 09:07
Blee:
oznaczmy:
a
n+1 + a
n+2 + .... = x
wtedy:
a
n = 5x
więc: a
n + a
n+1 + a
n+2 + ... = 5x + x = 6x
więc: a
n−1 = 30x
| an | | 5x | | 1 | |
| = |
| = |
| <−−− q |
| an−1 | | 30x | | 6 | |
5 lip 09:21
szereg: Wynik sie zgadza. Dziekuje. Skad wzielo sie an−1? Nie rozumiem tego etapu, reszta do
ogarniecia
5 lip 16:29
Blee:
Kazdy wyraz jest 5 razy wiekszy od sumy nastepujacych po nim.
an = 5x gdzie x= an+1 + an+2 + ....
Wiec an + an+1 + an+2 + .... = 6x
A to jest nic innego jak suma wszystkich wyrazow po wyrazie an−1
Stad tenze wyraz jest rowny 5*(6x) = 30x
Teraz lapiesz?
5 lip 16:44
szereg: Aaaa tak, bardzo dziękuję!
5 lip 20:04
Basia: można też tak:
a
1 = 5(S−a
1)
a
1≠0 (z założenia)
dzielimy przez a
1
5 lip 23:28
PW: I pytanie do szereg za 100 złotych:
− Co wpiszesz w trzy kratki jako wypełnienie idiotycznego polecenia: "Zakoduj trzy początkowe
cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku"?
6 lip 13:37
kochanus_niepospolitus:
Jak to co ... powinien wpisać: 166
6 lip 13:49
PW: Arturze, ja wiem, że Ty wiesz. Chciałem sprawdzić, czy nie ulegnie pokusie zaokrąglenia (to
częsty błąd).
6 lip 13:52
Blee:
Napisal gdzies ze 'wynik sie zgadza' co musi sugerowac, ze ma odpowiedzi, wiec ma informacje
jakie liczby trza zakodowac.
6 lip 14:05
szereg: @PW: Akurat przed tym też mnie mój nauczyciel już przestrzegał. Też twierdził, że to bardzo
częsty błąd, więc coś w tym musi być. Zapamiętałam i nie uległam.
Ale dziękuję bardzo za radę!
PS: To gdzie moje 100 złotych?

PS2: Ludzie na tym forum są przecudowni. Dziękuję!
6 lip 19:52
PW: Bardzo dobrze, nie należy ulegać łatwym pokusom

. Miałaś dobrego nauczyciela.
Stówę trzymam, wręczę Ci przy najbliższym spotkaniu
7 lip 12:43
Blee: PW ty tu lepiej uwazaj. Jakis funkcjonariusz moze zle odczytac Twe intencje. Ze niby placic
chcesz mlodej niewiascie na spotkanie
7 lip 12:53