Gęstość
anita: Zmienna losowa ma rozkład gęstości f(x) =−3/16(x2−5) dla x∊(−1;1). Wyznaczyć P(0,5<X<1,5)
Wiem,ze będzie to F(1/2)−F(3/2), ale nie wiem jak to policzyć...
5 lip 06:52
Blee:
F(1/2) − F(3/2) = − ∫3/21/2 −3/16(x2−5) dx
5 lip 07:37
Blee:
I nie bedzie to tak hak napisales tylko F(3/2) − F(1/2)
5 lip 08:32
anita: Rzeczywiście... Czyli granice całkowania wtedy na odwrót tak? W sensie że górna to 1/2 a dolna
3/2?
5 lip 08:43
Blee:
Po prostu bez − przed calka
5 lip 08:48
anita: Zastanawialo mnie, dlaczego górna granica całkowania to 3/2 skoro 3/2 należy do przedziału
[1;∞)... Trochę dziwne
I co w sytuacji, gdyby było P(X>2)? W granicy całkowania byłaby ∞? Jak wtedy obliczyć taka
całkę?
5 lip 08:56
Blee:
pisałem z komórki i przyznam się, że nie zwracałem zbytnio uwagi na przedziały
oczywiście:
P(X< 1.5) = P(X≤1)
więc P(0.5<X<1.5) = P(0.5<X≤1) = ∫10.5 f(x) dx
zauważ, że gęstość musi być podana także dla przedziałów (−∞,−1> i <1,+∞) (tam zapewne jest
równa 0, prawda?!)
5 lip 09:26
anita: Rozumiem, dziękuję. Więc po prostu będzie P(X>2)=0? Chyba jestem nadgorliwa😑
5 lip 09:35
Blee:
jeżeli f(x) = 0 dla x≥1 to tak
5 lip 09:38
anita: Bardzo bardzo dziękuję ❤️
5 lip 09:40