Równanie
asd: 4 − x2 = 3 √x
Da się jakoś rozwiązać to równanie bez rysowania? Wolfram świruje.
5 lip 05:04
asd: Ofc chodzi o rozwiązanie inne niż graficzne
5 lip 05:05
iteRacj@:
x≥0, √x = t
4 − t4 = 3 *t
t4+3*t−4 = 0 , widać, że jednym z rozwiązań będzie t=1
5 lip 06:58
iteRacj@:
t4+3*t−4 = 0
t4−t3+t3−t2+t2−t+4t−4 = 0
t3(t−1)+t2(t−1)+t(t−1)+4(t−1)=0
(t3+t2+t+4)(t−1)=0
5 lip 07:12
jc:
4−x2=3√x
x≥0. Dla x=1 mamy równość.
Lewa strona maleje wraz z x, a prawa rośnie.
Dlatego x=1 jest jedynym rozwiązaniem.
5 lip 07:31