ile reszt modulo
krullol: Niech n będzie pewna (duża) liczba naturalna. Ile reszt modulo n jest względnie pierwszych z
liczbą 30? Rachunki przeprowadź dla n=1000
4 lip 22:32
Blee:
30 = 2*3*5
Czyli ile będzie taki reszt? Tyle ile jest liczb nie większych od 'n' takich, że nie są
podzielne przez żadną z liczb: 2, 3, 5
4 lip 22:49
krullol: czyli liczymy w przybliżeniu
1000/2=500
1000/3=333
1000/5=200
1000/6=166
1000/10=100
1000/16=66
i otrzymujemy
500+333+200−166−100−66=701
1000−701=299?
czyli jest 299 takich liczb?
4 lip 23:06
Blee:
1000/
16 
zapomniałeś o podzielności przez 30 (tych nie policzyłeś w ogóle).
4 lip 23:08
krullol: literówka 1000/15
a racja
1000/30=33
299−33=266
teraz dobrze?
4 lip 23:10
Blee:
dobrze
4 lip 23:25
krullol: Dziękuje za pomoc <3
4 lip 23:29