relacje bez frustracji
iteRacj@:
Odpowiedz, czy istnieje niepusta relacja określona w zbiorze N, która jest jednocześnie
(a) symetryczna i przeciwzwrotna,
(b) antysymetryczna i przeciwsymetryczna,
(c) spójna i przeciwsymetryczna ?
3 razy tak, ale czy moje przykłady do (a) i (c) są dobre?
(a) symetryczna i przeciwzwrotna
r={(5,6),(6,5),(11,17),(17,11)}
(b) antysymetryczna i przeciwsymetryczna
tu jest prosto: wystarczy, że relacja jest przeciwsymetryczna, to implikuje antysymetrię
(c) spójna i przeciwsymetryczna
tu mam wątpliwość, czy taka relacja może być r={(5,6)} ?
4 lip 21:04
Adamm:
N − naturalne?
4 lip 21:26
iteRacj@:
tak, naturalne
4 lip 21:28
Adamm:
a ok
b ok, dla pewności podałbym przykład
c nie może, nie jest spójna
4 lip 21:30
Adamm:
c relacja mniejszości < pasuje
4 lip 21:32
iteRacj@:
czy spójność i przeciwzwrotność nie wykluczają się wzajemnie?
4 lip 21:35
iteRacj@:
OK, rozumiem, relacja mniejszości jest spójna i jest przeciwzwrotna czyli może być
przeciwsymetryczna (i taka jest)
4 lip 21:39
Adamm:
mówimy o przeciwsymetrii, ale nie, nie wykluczają się
relacja < jest też przeciwzwrotna
4 lip 21:39
iteRacj@:
źle zrozumiałam spójność
sądziłam, że z warunku na spójność (∀x,y∊ℕ)(xRy ∨ yRx) wynika, że również element musi
pozostawać w relacji z samym sobą (∀x,y∊ℕ)(xRx ∨ xRx), to by wykluczało przeciwsymetrię
4 lip 21:50
Adamm:
myślę że niektórzy jako relację spójną rozumieją to co napisałaś, niektórzy że może być
xRy ∨ yRx ∨ x=y
warto rozróżniać o jakiej definicji mówimy
4 lip 22:02
Adamm:
w tym przypadku przeciwsymetria i spójność się wykluczają
4 lip 22:10
iteRacj@:
Mam odpowiedź do tego zadania, że istnieje relacja, która jest jednocześnie spójna i
przeciwsymetryczna, mam podać jej przykład.
Z takiej odpowiedzi wynika, że obowiązuje mnie definicja, którą podałeś o 22:02.
4 lip 22:10
iteRacj@:
dziękuję za pomoc, dużo mi się wyjaśniło
4 lip 22:27