matematykaszkolna.pl
relacje bez frustracji iteRacj@: Odpowiedz, czy istnieje niepusta relacja określona w zbiorze N, która jest jednocześnie (a) symetryczna i przeciwzwrotna, (b) antysymetryczna i przeciwsymetryczna, (c) spójna i przeciwsymetryczna ? 3 razy tak, ale czy moje przykłady do (a) i (c) są dobre? (a) symetryczna i przeciwzwrotna r={(5,6),(6,5),(11,17),(17,11)} (b) antysymetryczna i przeciwsymetryczna tu jest prosto: wystarczy, że relacja jest przeciwsymetryczna, to implikuje antysymetrię (c) spójna i przeciwsymetryczna tu mam wątpliwość, czy taka relacja może być r={(5,6)} ?
4 lip 21:04
Adamm: N − naturalne?
4 lip 21:26
iteRacj@: tak, naturalne
4 lip 21:28
Adamm: a ok b ok, dla pewności podałbym przykład c nie może, nie jest spójna
4 lip 21:30
Adamm: c relacja mniejszości < pasuje
4 lip 21:32
iteRacj@: czy spójność i przeciwzwrotność nie wykluczają się wzajemnie?
4 lip 21:35
iteRacj@: OK, rozumiem, relacja mniejszości jest spójna i jest przeciwzwrotna czyli może być przeciwsymetryczna (i taka jest)
4 lip 21:39
Adamm: mówimy o przeciwsymetrii, ale nie, nie wykluczają się relacja < jest też przeciwzwrotna
4 lip 21:39
iteRacj@: źle zrozumiałam spójność sądziłam, że z warunku na spójność (∀x,y∊ℕ)(xRy ∨ yRx) wynika, że również element musi pozostawać w relacji z samym sobą (∀x,y∊ℕ)(xRx ∨ xRx), to by wykluczało przeciwsymetrię
4 lip 21:50
Adamm: myślę że niektórzy jako relację spójną rozumieją to co napisałaś, niektórzy że może być xRy ∨ yRx ∨ x=y warto rozróżniać o jakiej definicji mówimy
4 lip 22:02
Adamm: w tym przypadku przeciwsymetria i spójność się wykluczają
4 lip 22:10
iteRacj@: Mam odpowiedź do tego zadania, że istnieje relacja, która jest jednocześnie spójna i przeciwsymetryczna, mam podać jej przykład. Z takiej odpowiedzi wynika, że obowiązuje mnie definicja, którą podałeś o 22:02.
4 lip 22:10
iteRacj@: dziękuję za pomoc, dużo mi się wyjaśniło
4 lip 22:27