Równanie różniczkowe
anita: Witam, rozwiązuje równanie różniczkowe jednorodne i doszłam do momentu, gdzie nie wiem co
zrobić dalej... Uzyskałam postać u+√u2+1=Cx
Równanie różniczkowe to xy'−y=√x2+y2
Bardzo proszę o pomoc
4 lip 20:39
Adamm:
równanie może być w postaci uwikłanej
4 lip 20:51
jc: Możesz wyliczyć u.
| | C2x2−1 | |
Zapewne y = ux = |
| |
| | 2C | |
4 lip 21:06
anita: Tylko właśnie nie wiem jak to wyliczyć, jak dojsc właśnie do takiej postaci? Nie wiem co zrobić
z tym pierwiastkiem by uzyskać czyste u
4 lip 21:10
jc:
u+
√1+u2=Cx
√1+u2=Cx−u
1+u
2=C
2x
2−2Cxu+u
2
2Cxu=C
2x
2−1
4 lip 21:16
anita: Ślicznie dziękuję😊
4 lip 21:21
piotr: y(x) = x v(x)
⇒
| dy(x) | | dv(x) | |
| = x |
| +v(x) |
| dx | | dx | |
| | dv(x) | |
x (x |
| +v(x))−x v(x) = √x2+x2 v(x)2 |
| | dx | |
| | dv(x) | |
x2 |
| = x √1+ v(x)2 |
| | dx | |
⇒
⇒
asinh(v(x)) = ln(x) + c
1
⇒
v(x) = sinh(ln(x) + c
1
⇒
y(x) =x sinh(ln(x) + c
1)
4 lip 21:32