Mechanika
Marek: Punkt porusza się po okręgu o promieniu r=5m. Jego prędkość zmienia się wg. równania v(t)=0,5t
m/s. Wyznacz i narysuj na torze v(5) i a(5).
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem
4 lip 17:14
Blee:
A środek okręgu w którym punkcie jest ?
4 lip 17:31
Adamm:
@Blee to przecież bez znaczenia
4 lip 17:39
Marek: To jest już cała treść zadania. Totalnie nie wiem jak sie za to zabrać.
4 lip 17:43
Blee:
jezu ... t −−− czas ... a ja traktowałem t jako odciętą układu współrzędnych
4 lip 18:02
daras: wektor prędkości jest styczny do okręgu, rysujesz taki wektor w przyjętej przez siebie skali
| | m | | dv | |
v(t=5s) = 2,5 |
| , co innego z przyspieszeniem a(t=5s)= |
| |
| | s | | dt | |
to jest przysp. liniowe czyli też styczne ale jest jeszcze dośrodkowe(normalne) a
d =
dodajesz je wektorowo czyli rysujesz równoległobok (prostokąt) a długość wypadkowego
przyspieszenia obliczasz z tw. Pitagorasa
5 lip 09:52
sd: Zapytaj LWG vel Mila
6 lip 08:18