rozkład
rozkład: Zmienna losowa X ma rozkład Bernoulliego z parametrami p= 15 i n=100.
Korzystając z nierównosci Czebyszewa−Bienayme oszacuj prawdopodobieństwo P(|X−20|>=5).
Robię w ten sposób ale nw czy to dobrze, prosze o poprawienie:
VarX=16
EX=20
P(|X−20|>=5)=< 1625
X>=25 v X=<15
P(X=<15)=P(X>=25)=P(X=<15)+P(X>=25)
2P(X=<15)=P(|X−20|>=5)=< 1625
P(X=<15)=<825
czy to jest poprawne rozwiązanie? xd
4 lip 14:01
Adamm:
| | 16 | |
P(|X−20|≥5)≤ |
| − tutaj już powinien być koniec |
| | 25 | |
4 lip 14:44