ekstrema
Biay: Dla jakich p ∊ R funkcja
f(x) = x3 − px2 + 5x −2
ma maksimum lokalne w punkcie x = 5?
4 lip 12:47
Jerzy:
f'(x) = 3x2 − 2px + 5
Warunek : f'(5) = 0
4 lip 12:51
Biay: Nie zgodzę się to co Pan podał da nam minimum lokalne
4 lip 12:55
4 lip 13:48
gg:
Warunek podany przez Jerzego jest warunkiem koniecznym istnienia ekstremum. Na tej
podstawie można wyliczyć szukany parametr (p=8) a następnie sprawdzić czy w punkcie x=5 mamy
maksimum.
Druga pochodna f''(x)=6x−2p=6x−16.
f''(5)=14 >0 ⇒ w punkcie x=5 mamy minimum.
Odpowiedź: Nie istnieje p dla którego f(x) miałaby maksimum w punkcie x=5.
5 lip 15:40