Dystrybuanta
dyst: Jak sprawdzić czy F(x) jest dystrybuantą zmiennej losowej ciągłej? Wiem, że chyba trzeba
policzyć
całke, a z czego dokaldnie?
F(x)=(1− 1(x+1)2) 1(0,∞)
4 lip 10:38
kochanus_niepospolitus:
funkcja F:(a,b) −> R będzie dystrybuantą jakiejś zmiennej losowej CIĄGŁEJ jeżeli:
1) Funkcja F(x) jest funkcją NIEmalejącą.
2) limx−> a F(x) = 0
3) limx−>b F(x) = 1
4) F(x) jest funkcją ciągłą.
Sprawdź czy wszystkie te warunki są spełnione.
4 lip 11:39
Adamm: 4 warunek to nie wiem skądś ty wziął
4 lip 13:08
Adamm:
i skąd F:(a, b)→R
F jest funkcją R w R
4 lip 13:08
Adamm:
powinno być tak, w zależności od przyjętej definicji dystrybuanty
jeśli F(a)=P(X≤a)
4a) F(x) jest funkcją prawostronnie ciągłą
jeśli F(b)=P(X<b)
4b) F(x) jest funkcją lewostronnie ciągłą
4 lip 13:14
dyst: Oki, dzięki za pomoc
4 lip 13:53
Blee:
Adamm ... zmiena losowa CIAGLA
4 lip 13:58
Adamm:
Fakt, zwracam honor
4 lip 14:41