Oblicz masę płata i krzywej - całka niezorientowana
Karol: Witam,
Prosiłbym o pomoc z dwoma zadaniami.
1) dotyczy całki krzywoliniowej niezorientowanej
Oblicz masę łuku krzywej K o parametryzacji:
X = e
t cost
Y = e
t sint
Z = e
t
t∊<0, 2pi>
Jeżeli gęstość masy w każdym punkcie łuku jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu długości
promienia wodzącego tego puntku, a w punkcie P(1, 0, 1) jest równa 1.
Więc w tym zadaniu nie wiem jak się "dobrać" do gęstości liniowej.
| | 1 | | 1 | |
Wyszedłem z założenia, że σ(x,y,z)= |
| = |
| |
| | √ (x2+y2+z2)2 | | x2+y2+z2 | |
Lecz po podstawieniu pkt P wychodzi 1/2, a nie 1.
2) Dotyczy całki powierzchniowej niezorientowanej
Na płacie powierzchniowym ∑ odciętym płaszczyzną z = 0
| | (x2 +y2) | |
z powierzchni o równaniu z = 2 − |
| rozłożona jest masa M (całkowita masa płata) |
| | 2 | |
ze stałą gęstością σ
(x,y,z) ≡ σ
0 . Wyznacz wartość stałej σ
0.
W tym zadaniu kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć.
Za wszelaką pomoc, dziękuję
4 lip 10:05
jc: (1) Pomnóż przez 2.
(2) Podziel M przez pole. Weź z=(x2+y2)/2 ≤ 2, będzie ładniej.
4 lip 10:29
Karol: i ten wsp. σ0 będzie po prostu stosunkiem M jako całej masy do pola? To dlatego miałem
problem bo się uparłem że mam wyliczyć σ(x,y,z) ....
Dzięki za pomoc, miłego!
4 lip 16:03
jc: Tak, σ0 = M/pole
4 lip 16:30
Adamm:
można z definicji
M = ∫σdμ
gdzie całka jest powierzchniowa nieskierowana
i skoro σ jest stałe, to wyciągamy przed całkę, i dostajemy to co ma jc, bo ∫dμ to po prostu
pole płata
4 lip 16:35