matematykaszkolna.pl
Oblicz masę płata i krzywej - całka niezorientowana Karol: Witam, Prosiłbym o pomoc z dwoma zadaniami. 1) dotyczy całki krzywoliniowej niezorientowanej Oblicz masę łuku krzywej K o parametryzacji: X = et cost Y = et sint Z = et t∊<0, 2pi> Jeżeli gęstość masy w każdym punkcie łuku jest odwrotnie proporcjonalna do kwadratu długości promienia wodzącego tego puntku, a w punkcie P(1, 0, 1) jest równa 1. Więc w tym zadaniu nie wiem jak się "dobrać" do gęstości liniowej.
 1 1 
Wyszedłem z założenia, że σ(x,y,z)=

=

(x2+y2+z2)2  x2+y2+z2 
Lecz po podstawieniu pkt P wychodzi 1/2, a nie 1. 2) Dotyczy całki powierzchniowej niezorientowanej Na płacie powierzchniowym ∑ odciętym płaszczyzną z = 0
 (x2 +y2) 
z powierzchni o równaniu z = 2 −

rozłożona jest masa M (całkowita masa płata)
 2 
ze stałą gęstością σ(x,y,z) ≡ σ0 . Wyznacz wartość stałej σ0. W tym zadaniu kompletnie nie mam pojęcia od czego zacząć. Za wszelaką pomoc, dziękuję emotka
4 lip 10:05
jc: (1) Pomnóż przez 2. (2) Podziel M przez pole. Weź z=(x2+y2)/2 ≤ 2, będzie ładniej.
4 lip 10:29
Karol: i ten wsp. σ0 będzie po prostu stosunkiem M jako całej masy do pola? To dlatego miałem problem bo się uparłem że mam wyliczyć σ(x,y,z) .... Dzięki za pomoc, miłego!
4 lip 16:03
jc: Tak, σ0 = M/pole
4 lip 16:30
Adamm: można z definicji M = ∫σdμ gdzie całka jest powierzchniowa nieskierowana i skoro σ jest stałe, to wyciągamy przed całkę, i dostajemy to co ma jc, bo ∫dμ to po prostu pole płata
4 lip 16:35