Pochodna
793222: Wyznacz pochodną :
| | 1 | | 1 | |
wyszło mi: y'=− |
| * |
| |
| | x2 | | x | |
czy to dobrze ?
3 lip 22:15
Adamm: nie
3 lip 22:15
Adamm:
| | 1 | |
całość polega na tym żeby napisać ( |
| )lnx jako e−ln2x |
| | x | |
3 lip 22:18
793222: 
jak to w takim razie rozgryźć ?
3 lip 22:18
793222: a skąd to się bierze ?
3 lip 22:19
Adamm:
| | 1 | |
( |
| )lnx=(x−1)lnx=x−lnx=(elnx)−lnx=e−ln2x |
| | x | |
wszystkie równości poza trzecią, to własności potęgowania
trzecia równość wynika wprost z definicji logarytmu
3 lip 22:21
793222: ojejku no tak gapa ze mnie ... dziękuję
3 lip 22:23
793222: czyli ostatecznie wychodzi że
| | 1 | |
y'=e−ln2x * (−2lnx) * |
| ? |
| | x | |
3 lip 22:27
Adamm: tak
3 lip 22:28
793222: dziękuję !
3 lip 22:30