Macierz
Karolek: Jak podnieś macierz kwadratowa do potęgi minus 2
3 lip 19:34
3 lip 19:35
mat: aaa macierz, nie doczytalem
3 lip 19:35
mat: A2 wiadomo co to jest
więc spodziewalibyśmy się, że A2*A−2=I (macierz identycznościowa)
i rozwiązujesz takie równanie (najpierw gdzieś sobie wyznacz A2)
3 lip 19:37
Karolek: A mogę prosić na przykładzie np 1 3
2 5
3 lip 20:10
Karolek: Do potęgi minus 2
3 lip 20:11
mat:
[ 7 18]
A2 = [12 31]
wiesz skąd to?
3 lip 20:18
mat: I potem:
[7 18] * [a b] = [1 0]
[12 31] [c d] [0 1]
7a+18c=1
7b+18d=0
12a+31c=0
12b+31d=1
a=31
b=−18
c=−12
d=7
0dp:
[31 −18]
[−12 7]
3 lip 20:21
Karolek: A skąd to a b c oraz d
3 lip 21:28
mat: przeczytaj sobie to co napisalem od początku do konca

Część oczywsitych rachunkow zostawilem tobie
3 lip 21:56
xyza:
A2 = A * A
mnozenie macierzy...
4 lip 10:22
xyza: a, do minus drugiej, sorki, zle przeczytalem
4 lip 10:23
gg:
A−2 = [A−1]2.
Liczysz macierz odwrotną i podnosisz do kwadratu.
4 lip 10:35
Karolek: A mogę zrobić odwrotnie najpierw podnieść do drugiej potęgi a potężne do minus 1
4 lip 11:17
Karolek: Tak wiem jak mnożą się macierze
4 lip 11:19
gg:
Oczywiście, że możesz zrobić odwrotnie.
4 lip 12:31