Płaszczyzna
793222: Znajdź rzut prostokątny prostej l: x+2y−3z=0 ∧ 2x−y−z+1=0 na płaszczyznę π: 2x+3y+4z+5=0
3 lip 11:39
793222: ostatecznie wyszło mi:
| | 2 | | 1 | |
rzut prostokątny l1: 2x−3y+4z+5=0 ∧ 11(x− |
| )−14(y+ |
| )+5z=0 |
| | 5 | | 5 | |
3 lip 11:41
Jerzy:
A od kiedy to rzutem prostej na płaszczyznę są dwie płaszczyzny ?
3 lip 11:43
793222: wyznaczyłam najpierw równanie kierunkowe prostej l
obliczyłam iloraz wektorowy wektora kierunkowego prostej i wektora normalnego płaszczyzny π i z
tego mam wektor normalny płaszczyzny do której należy rzut prostokątny prostej l
przyrównałam obie płaszczyzny do siebie i dostałam rzut prostej na płaszczyznę π
3 lip 11:46
Jerzy:
Najpierw wyznacz równanie prostej, którą masz rzutować.
3 lip 11:46
793222: tam trzeba je przyrównać jeszcze ... źle napisałam
3 lip 11:46
Jerzy:
Schemat obliczeń dobry.
3 lip 11:50
793222: równanie tej prostej l wyszło mi
3 lip 11:50
Jerzy:
| | 2 | | 1 | |
Sprawdź, czy punkt P( |
| ;− |
| ;0) należy do obydwu płaszczyzn. |
| | 5 | | 5 | |
3 lip 12:11
Jerzy:
Zdana prosta ma równanie:
z = t
3 lip 12:19
793222: dziękuję
3 lip 12:21
jc: A może by z pęku płaszczyzn wybrać płaszczyznę prostopadłą.
a(x+2y−3z)+b(2x−y−z+1)=0
2(a+2b)+3(2a−b)+4(−3a−b)=0
−4a−3b=0, a=−3, b=4
5x−10y+5z+4=0
przecięcie z 2x+3y+4z+5=0 daje szukaną prostą.
3 lip 15:23
jc: Ja właściwie powinno być:
2x+3y+4z+5=0 czy 2x−3y+4z+5=0?
3 lip 17:13
Mila:
Szkoda, że nie mamy odpowiedzi, bo rachunki żmudne.
Mam wektor kierunkowy szukanej prostej: [11,2,−7]
| | 5 | | 8 | |
Prosta L1 przebija płaszczyznę w P=(−U{14}{15],− |
| , − |
| |
| | 15 | | 15 | |
3 lip 22:06
793222: odpowiedzi niestety do tego sama nie mam
3 lip 22:13
jc: Nie jest tak źle, ponowię jednak pytanie.
Czy ma być 2x+3y+4z+5=0, jak w treści zadania,
czy 2x−3y+4z+5=0, jak w kolejnym wpisie?
Jeśli tak, jak w treści, to dokończę.
5x−10y+5z+4=0
2x+3y+4z+5=0
Stąd kierunek (11,2,−7), czyli tak, jak u Ciebie Mila.
Punkt, np. (9/10, 0, 17/2).
3 lip 23:52