Płaszczyzna
793222: Znajdź równanie płaszczyzn w której leżą proste:
sprawdziłam i proste wyszły mi skośne czyli wnioskuje że nie ma takiej płaszczyzny jednak w
odpowiedzi jest inaczej
czy to jest dobrze ?
l −2 3 0 l
l 1 −1 2 l = 1 ≠ 0 czyli proste są skośne
l −1 2 1 l
3 lip 10:12
Jerzy:
Skąd masz wektor [−2 ; 3 ; 0] ?
3 lip 10:15
793222: do prostej l należy punkt Pl(2,−2,20 a do prostej k Pk(0,1,2) i to jest wektor PlPk
3 lip 10:16
793222: aaa dobra czy te równania l i k muszę sprowadzić do postaci krawędziowej ?
3 lip 10:18
Jerzy:
OK. Proste są skośne.
3 lip 10:22
793222: czyli dobrze to wyznaczyłam ?
3 lip 10:23
Jerzy:
Dobrze.
3 lip 10:32
793222: bo na zajęciach jak wyszło nam że proste są skośne to dalej korzystaliśmy z ilorazu wektorowego
→ → →
vπ= Vl x vk
może mi ktoś powiedzieć czemu tak ?
3 lip 10:34
793222: proste są skośne a i tak szukaliśmy płaszczyzny ... trochę się teraz pogubiłam
3 lip 10:34
Jerzy:
Przeczytaj uważnie treść zadania.
3 lip 10:39
793222: mamy znaleźć równanie płaszczyzn w której leżą czyli jak proste wychodzą skośne to nie
przecinają się i nie są jednocześnie równoległe czyli takiej płaszczyzny nie ma ....
korzystam z ilorazu wektorowego jeżeli chce obliczyć odległość między prostymi tak ?
3 lip 10:42
Jerzy:
Czy tam masz sformułowanie: "płaszczyzn" , czy : "płaszczyzny"
3 lip 10:44
793222: czyli nie ma takich płaszczyzn ?
3 lip 10:46
Jerzy:
Nie ma takiej jednej płaszczyzny, aby obydwie te proste do niej należały.
Tylko proste przecinajace sie, albo prosto równoległe leżą w jednej płaszczyźnie,proste skosne
nigdy.
3 lip 10:50
793222: dobrze chyba już zrozumiałam ... a jeżeli proste nie wyszły by skośne to co dalej zrobić ?
3 lip 10:53
793222: nie wyszły by skośne czyli leżałyby w jednej płaszczyźnie
3 lip 10:56
Jerzy:
Jeśli nie byłyby równoległe ( a widać nie są ), to wtedy ( tak jak na zajeciach ) szukamy
wektora normalnego płaszczyzny, jako iloczynu wektorowego wektorów kierunkowych tych obu
prostych.
3 lip 10:59
793222: to znajduje punkt przecięcia się prostych l i k, wyznaczam ich iloraz wektorowy i układam
równanie płaszczyzny ?
3 lip 11:00
jc:
2(x−1)=−2(y+1)=z
2(x−1)=−(y+1)=2(z−1)
Równania po lewej dają: x=1, y=−1, wtedy jednak z=0 i z=1, co oznacza, że proste
się nie przecinają.
3 lip 11:01
Jerzy:
Nie potrzebny jest ich punkt przecięcia. Wystarczy,że masz wktor normalny płasczyzny [A;B;C],
a jej równanie ma postać: A(x − x0) + B(y − y0) + C(z − z0) = 0 , gdzie punkt
(x0;y0;z0),
to punkt należący do którejkolwiek z tych prostych.
3 lip 11:03
793222: tak tak wiem że te proste się nie przecinają ale jak będę miała takie l i k które się
przecinają to postępuje jak napisałam wyżej ?
3 lip 11:03
793222: dobrze dziękuję bardzo za pomoc !
3 lip 11:04
jc: Kiedy dwie proste leżą w jednej płaszczyźnie?
(1) jeśli są równoległe (nasze nie są)
(2) jeśli się przecinają (nasze się nie przecinają)
Przypadki (1), (2) nie są rozłączne. Możemy mieć pokrywające się proste.
3 lip 11:10