prosta w przestrzeni
793222: Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P(2,1,0) i prostą l:
wyszło mi 3(x−2)+y−(z−1)=0
czy to dobrze ?
3 lip 00:15
793222: czy mogę skorzystać z równania pęku płaszczyzn ?
3 lip 00:30
jc: Prosta określona jest jako przecięcie dwóch płaszczyzn (Pierwsza równość, druga równość).
Jeśli P(2,1,0) oznacza, że P=(2,1,0), to widzimy, że P leży na drugiej z tych płaszczyzn
czyli odpowiedzią jest y+z−1=0.
3 lip 00:32
793222: hmmm można to dokładniej wytłumaczyć ?
3 lip 00:43
793222: bo korzystam z pęku płaszczyzn i wychodzi tak:
α1(x−3y+2)+α2(−y−z+1)=0
α1(2−3+2)+α2(−1−0+1)=0
α1+α2*0=0
a parametry α1,α2 nie mogą się jednocześnie zerować
3 lip 00:58
jc: W tym zadaniu nic nie trzeba było liczyć. Ale gdybyś wziął punkt (2,4,7) byłoby ciekawiej.
a1=0, a2≠0m np, a2=1. I masz to, co napisałem.
3 lip 01:06