...
Agata: Wyznacz obraz prostej 2x+y=0 w symetrii względem prostej x+2y=2.
2 lip 14:58
T: Tu masz jak odbic punkt.
https://eszkola.pl/matematyka/symetria-osiowa-w-geometrii-analitycznej-5503.html
Teraz odbij dwa rozne punkty lezace na pierwszej prostej.
W tym wypadku proste nie sa rownolegle, wiec
jeden z punktow moze byc na przecieciu prostych,
wtedy nie trzeba go odbijac.
Dwa różne punkty definiują jednoznacznie prostą.
2 lip 16:43
Mila:
2x+y=0 w symetrii względem prostej x+2y=2.
k: y=−2x
1
m: y=−
x+1
2
2
4
1) A'=A=(−
,
)
3
3
2) B':
Prostopadła do m i przechodząca przez B=(0,0)
n: y=2x
n⊥m