Geometria Analityczna
Dzień dobry: Uprzejmie proszę o rozwiązania, albo chociaż o podanie poprawnych wyników.
Dane są wierzchołki czworościanu A=(1,1,1) B=(0,1,3) C=(2,3,3) D=(5,2,1). Oblicz objętość
czworościanu oraz pole podstawy leżącej na przeciwko wierzchołka D.
2 lip 11:57
piotr: V = 2
PABC = 3
2 lip 12:19
Dzień dobry: Mogę prosić o pełne rozwiązanie? Wynik nie pokrywa się z moim wynikiem.
2 lip 13:01
jc: Możesz liczyć tak:
u = B−A = (−1,0,2)
v = C−A = (1,2,2)
w = D−A = (4,1,0)
u x v = (−4,4,−2)
|u x v| = 6, pole podstawy = 6/2 = 3
(u x v) w = −12, objętość = 12/6 = 2
2 lip 14:11
T: Trojkat ABC to podstawa. (A − B) · (A − C) / 2 to pole. · to iloczyn skalarny.
( 1, 0, −2) · (−1, −2, −2) / 2
Wymnarzasz współrzędne i sumujesz.
(−1 + 0 + 4)/2 = 3/2
Wyszukaj na google wzór na odległość punktu D od płaszczyzny ABC.
To jest wysokość czworoscianu.
Masz pole podstawy i wysokosc. Zastosuj wzor
na pole ostroslupa. 1/3 · Pole · wysokość.
Cos w tym stylu.
Sprawdz.
2 lip 14:34
T: Pewnie napisalem zle z polem.
Czytaj tu gdzie jest wzor na pole.
www.medianauka.pl/iloczyn
2 lip 14:43
T: Ostatnio analityczna mialem z 15 lat temu.
Ale lepiej niz wkuwac wzory, umiec je zrozumiec
i odtworzyć od zera.
2 lip 14:47
T: Dwa wzory na iloczyn skalarny to
1) a·b = a1·b1 + ... + an·bn
2) a·b = |a| · |b| · cos (alpha)
alpha to kat miedzy wektorami
2 lip 14:54
T: Poprawka . Miala być objętość ostrosłupa.
2 lip 15:00