wymiary
Jerzy : wyznacz wymiary prostopadłościennej wanny o obj 32 tak aby jej pole powierzchni było minimalne
1 lip 23:36
jc: 4 x 4 x 2
1 lip 23:52
Basia:
V = abc
P = 2(ab+ac+bc)
abc = 32
| | 32 | | 32 | |
P = f(a,b) = 2(ab + |
| + |
| ) |
| | b | | a | |
a,b >0
a
2b−32=0
ab
2−32=0
a
2b = ab
2
a
2b−ab
2=0
ab(a−b)=0
a−b=0
a=b
wtedy
| | 32 | | 32 | |
P=g(a) = 2(a2+ |
| + |
| ) = 2(a2+{64}{a}) |
| | a | | a | |
| | 64 | | a3−64 | |
P' = 2(2a− |
| ) = 4* |
| |
| | a2 | | a2 | |
P'=0 ⇔ a
3−64=0 ⇔ a=4
a∊(0;4) ⇒ a
3−64<0 ⇒ P'<0 ⇒ P maleje
a∊(4;+
∞) ⇒ a
3−64>0 ⇒ P'>0 ⇒ P rośnie
czyli dla a=4 mamy minimum
| | 32 | | 32 | |
ostatecznie a=b=4 c= |
| = |
| = 2 |
| | ab | | 4*4 | |
⇒jc jest prostszy sposób?
2 lip 22:37
Blee:
Basiu ... można na początku wykazać, że dla a=b będzie optymalne (szybko się to wykazuje) co
mocno ułatwia dalsze rachunki
2 lip 22:45
Basia: nie chciało mi się liczyć hesjana, ale chyba faktycznie byłoby szybciej
2 lip 22:47
Blee:
Basiu ... nie nie ... żaden Hesjan ... po prostu na początek wykazujesz, ze przy stałym c i V
minimum będzie dla a=b
2 lip 22:53
jc: Rozważamy równoważne zadanie. Pytamy o prostopadłościan o objętości 64
o najmniejszym polu. Wiadomo, że to sześcian (o boku 4).
Po rozcięciu mamy dwie wanny.
Wszystko to można uzasadnić stosując nierówność pomiędzy średnimi.
Dla wanny mamy
P=(2ah + 2bh + ab)/3 ≥ 3√4V2, V=abh
Wiemy, że równość zachodzi tylko dla równych składników
2ah=2bh=ab, czyli w przypadku a=b=2h
2 lip 22:56
jc: Proponuję zadanie o prostopadłościennym budynku.
Cena m2
podłoga + sufit = P
lewa + prawa ściana = Q
frontowa + tylna = R
Jaki dobrać rozmiary, aby budynek o objętości V był najtańszy?
2 lip 22:59
Basia:
przy stałym c i V mam funkcję
| | V | | ca2−2V | |
P' = 2(c− |
| ) = |
| |
| | a2 | | a2 | |
ca
2−V=0
a =
√V/c
tak czy owak powinnam napisać dlaczego to jest minimum
a=b
| | 2V | |
i mamy P= 2(a2+ac+ac) = 2(a2+2ac) = 2(a2+ |
| ) |
| | a | |
na to samo wychodzi, tylko kolejność trochę inna
2 lip 23:08
Basia: Poprzednie jest do
Blee
dwie wanny są fajne
2 lip 23:11
Blee:
jc −−− przy budynku to trochę bardziej skomplikowana sprawa, bo koszt ściany zewnętrznej oraz
dachu i podłogi na gruncie jest trochę inny ... do tego jeszcze dochodzi koszt kolejnych
kondygnacji ... do tego jeżeli masz zbyt wysoki budynek (5 kondygnacji o ile nie ma hali
garażowej) to dochodzi jeszcze winda
2 lip 23:18