Wyznacz największą i najmniejszą wartość osiąganą przez funkcję f(x,y,z) =xyz
Patryk: Wyznacz największą i najmniejszą wartość osiąganą przez funkcję f(x,y,z) =xyz na zbiorze
x2+y2+z2≤3
Przyrównałem pochodne cząstkowe po zera i wyszły punkty (x,0,0),(0,y,0),(0,0,z) przy czym
x,y,z<=3
Nie wiem gdzie tam będzie min albo max?
Gdy x2+y2+z2=3 buduję funkcję Lagrange'a ale również nie wiem jak wyliczyć kiedy pochodne
cząstkowe będą równe zero.
1 lip 22:57
jc:
(xyz)2/3 ≤(x2+y2+z2)/3≤1
max = 1 dla (x,y,z)=(1,1,1), (1,−1,−1), ...
min = −1 dla (x,y,z)=(−1,−1,−1), (−1,1,1), ...
1 lip 23:49