Oblicz ekstremum lokalne: f(x,y) = e^(-y) (x^2-2y)
Ardian: Oblicz ekstremum lokalne:
f(x,y) = e−y (x2−2y)
Proszę o wytłumaczenie jak rozwiązać to zadanie, bo nie mam pomysłu
1 lip 21:20
Ardian: Wie ktoś jak się do tego zabrać?
1 lip 22:01
Jerzy:
Tak,zacząć od pochodnych cząstkowych.
1 lip 22:04
piotr: | d | |
| (e(−y) (x2 − 2 y)) = 2 x e−y |
| dx | |
| d | |
| (e(−y) (x2 − 2 y)) = e[−y} (−x2 + 2 y − 2) |
| dy | |
2 x e
−y = 0
e
[−y} (−x
2 + 2 y − 2) = 0
⇒
x = 0, y = 1
| | 2 | |
hesjan(f(x,y))|(0,1) = 1 > 0 ⇒ fmin(0, 1) = − |
| |
| | e | |
2 lip 11:34