Korzystając z otrzymanego rozwinięcia wyznacz sumę
Maksymilian: Rozwiń w szereg Fouriera funkcję f(x) =|x| w [−pi,pi]. Korzystając z otrzymanego rozwinięcia
wyznacz sumę od n=1 do ∞ 1/(n2)
Rozwinąłem ale nie wiem jak wyznaczyć sumę:
f(x)= pi/2 + suma od n=1 do ∞ 2/(pi*n2) * ((−1)n−1) * cosnx
1 lip 20:40
Adamm: zapisz to porządniej
1 lip 20:43
Maksymilian: f(x)=π2+∑2πn2((−1)n−1)*cosnx
1 lip 20:47
Adamm:
| | 4 | |
π = f(π) = π/2 + ∑n=0 |
| |
| | π(2n+1)2 | |
jak oczekiwaliśmy
a przynajmniej ci co znają problem bazylejski
1 lip 21:05
Maksymilian: Skąd bierze się to co jest w trzeciej linii?
1 lip 21:17
Adamm:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑n=1 |
| = ∑n=1 |
| + ∑n=1 |
| |
| | n2 | | (2n)2 | | (2n+1)2 | |
przez S oznaczyłem po prostu sumę szukanego szeregu
1 lip 21:42