notacja asymptotyczna
iteRacj@:
Wskaż, które oszacowania są poprawne. Proszę o sprawdzenie.
(2n + n2)*log (nn) = O(log (n2)) błędne
(n!)2 = O((n + 1)2n) poprawne
n2*lg n = O(n2 − n) poprawne
1 lip 17:54
Adamm: ostatnie jest błędne
1 lip 18:04
iteRacj@:
| | n2*lg n | | lg n | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = ∞ |
| | n2 − n | | 1 − 1/n | |
więc n
2*lg n = Ω(n
2 − n) ?
1 lip 18:39
Adamm:
n
2*log(n) = O(n
2−n) kiedy istnieje stała c i N że
n
2*log(n) ≤ c*(n
2−n) dla n≥N
innymi słowy
| n2log(n) | |
| jest ograniczone |
| n2−n | |
1 lip 18:47
Adamm:
tak, n2log(n) = Ω(n2−n)
(pewnie masz na myśli log2(n), ale nie mam pewności)
1 lip 18:48
iteRacj@:
logarytm dziesiętny, ale zależność taka sama, tak?
1 lip 19:05
Adamm: no, mnożysz przez jakąś stałą, wiele nie zmienia
1 lip 19:27
iteRacj@:
dzięki za wytłumaczenie!
1 lip 19:32