Geometria analityczna
Kaj: Proszę o dokładne rozwiązanie z wytłumaczeniem bo ja już się pogubiłam w tym zadaniu
Dane są proste Wykaż że proste są równoległe . Oblicz odległość między nimi.
Znaleźć równanie ogolne ich wspólnej płaszczyzny
L1: {x=1+t
y=−1+2t
z=t
L2:{ x=2−2t
y=−1−4t
z =1−2t
1 lip 15:54
jc:
Kierunek prostych: v=(1,2,1).
Wektor łączący punkt na jednej prostej z punktem na drugiej prostej:
u = (1,−1,1)−(1,−1,0)=(0,0,1).
Odległość pomiędzy prostymi = pole równoległoboku utworzonego z wektorów u, v
podzielone przez długość podstawy zawartej w jednej z prostych.
Pole = |u x v| = |(2,−1,0)| = √5
Długość podstawy = |v|=√6.
Odległość pomiędzy prostymi = √5/√6.
1 lip 18:05
Mila:
Punkt (1,−1,1) nie należy do L2.
1 lip 18:25
jc:
u=(2,−1,1) − (1,−1,0)=(2,0,1)
u x v = (2,0,1) x (1,2,1) = (−2,−1,4)
|u x v|=√21
odległość = √21/√6=√7/2
1 lip 19:11