Szukanie rozważań całkowitych równania
deltaporno: Mam znaleźć wszystkie rozwiązania całkowite równania: 119x+105y=28.
Znalazłem d = NWD(119,105) = 7 i dzieli on 28
Wiem, że aby znaleźć wszystkie rozwiązania używam wzorów:
x = x0 + b/d t
y = y0 + a/d t
jednak nie wiem jak łatwo znaleźć jakieś całkowite rozwiązanie (x0 i y0), które mógłbym
podstawić do wzoru. Ma ktoś jakieś sugestie jak szukać rozwiązań takiego równania?
1 lip 14:47
Sushi:
widzisz, że równica liczb 119 i 105 wynosi 14, więc dla x=2 i y=−2 masz pierwsze rozwiązanie
równania
1 lip 14:53
Sushi:
y=15, x= −13
1 lip 15:00