równanie rekurencyjne
pawel12111: Rozwiąż równanie rekurencyjne:
an+1 = 2√2an−2an−1 dla a1 = −2, a2 = 0
1 lip 14:23
Mila:
1) Równanie charakterystyczne:
x2−2√2x+2=0
x=√2− pierwiastek podwójny
2) Rozwiązanie jest postaci:
an=A*(√2)n+B*n*(√2)n
3)
a1=−2=A*(√2)1+B*1*(√2)1⇔
a2=0=A*(√2)2+2B*(√2)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2A+2B=−2√2⇔A+B=−√2
2A+4B=0⇔A+2B=0
B=√2, A=−2√2
=============
4)
an=−2√2*(√2)n+√2*n*(√2)n
an=(√2)n+1*(n−2)
==============
1 lip 19:17
Mariusz:
Funkcja tworząca jest wygodniejsza
Nie trzeba zgadywać postaci rozwiązania
Tutaj wystarczy zwykła dająca dla ciągu jedynek szereg geometryczny
A(x) = ∑n=0∞anxn
1 lip 21:04
Pytający:
Wygoda pojęcie względne.
Rozwiązanie Mili nie opiera się na zgadywaniu.
2 lip 01:24
Mariusz:
Nie zgadywanie , to jak wytłumaczysz akurat taką postać rozwiązania w przypadku
pierwiastków wielokrotnych ?
Gdy równanie będzie niejednorodne to będzie jeszcze więcej zgadywania
Korzystając z funkcji tworzących rozwiązanie dostajemy z szeregów geometrycznych
i ich pochodnych bądź z dwumianu Newtona i tam nie ma zgadywania
2 lip 07:37
jc: Mariusz, można powiedzieć, dla jakich równań metoda działa i podać szczegóły
postępowania, więc to nie jest zgadywanie.
A poza tym, co złego w zgadywaniu? Mamy się trzymać zapisanych schematów,
a tworzenie nowych zostawić tym, którzy nie boją się zgadywania?
2 lip 08:24
Benny: To tak samo jakbyś powiedział, że w przypadku równania różniczkowego liniowego niejednorodnego
przy pierwiastkach wielokrotnych zgadujemy.
Weźmy przykład:
x''−2x'+x=0
Pierwiastkiem równania charakterystycznego jest jedynka − dwukrotny pierwiastek.
Wiemy, że rozwiązaniem na pewno będzie x=cet, ale nie wiemy jaki jest drugi, ponieważ mamy
pierwiastek podwójny.
Wiemy natomiast, że możemy znaleźć funkcję u(t): x=u(t)et będzie rozwiązaniem.
x'=u'et+uet
x''=u''et+u'et+u'et+uet
x''−2x'+x=u''et+u'et+u'et+uet−2u'et−2uet+uet=0
dostajemy, że u''=0 ⇒u=c1t+c2, więc ostatecznie x=c1tet+c2et
2 lip 09:08
Benny: Miało być jednorodnego*
2 lip 09:08