1 lip 12:48
Benny: Trzeba skorzystać z CTG
1 lip 12:54
Benny: Dałeś to, żeby ktoś sobie rozwiązał czy jak?
1 lip 14:57
Adamm: Tak, dałem żeby ktoś sobie to rozwiązał
1 lip 15:14
Benny: To ja pokaże jak z CTG, a ktoś inny analitycznie pokaże.
Weźmy zmienne losowe X
1, X
2, ..., X
n o rozkładzie Poissona(1), wtedy suma S
n ma rozkład
Poissona(n)
ES
n=VarS
n=n
| | Sn−n | | 1 | |
limn→∞P(Sn≤n)=limn→∞P( |
| ≤0)= |
| (korzystamy tutaj z CTG i z tego, że |
| | √n | | 2 | |
| | 1 | |
dystrybuanta rozkładu normalnego w zerze ma wartość |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | | nk | |
Z drugiej strony P(Sn≤n)= |
| ∑ |
| |
| | en | | k! | |
1 lip 15:31