Oblicz współczynniki Macierz?
Sajmon: | ⎧ | −2x+y−z−t = −4 | |
| ⎜ | 2x−y+z+t = 4 | |
| ⎨ | 2x+y−z+t = 1 |
|
| ⎩ | 2x+y+z+t = 0 | |
Policzyłem to krok po kroku dodając kolejne wiersze do siebie i wyszło mi:
x=19/16
y=−2
z=1/8
t=−1/2
Wydaje mi się, że jest ok, ale moje pytanie, jak to zrobić z pomocą macierzy?
1 lip 12:47
Blee:
Jest zle policzone
y = − 2 okey ale
z = − 0.5
Natomiast pozostalych dwoch niewiadomych juz nie wyznaczyc jednoznacznie.
1 lip 13:52
Sushi:
Tak samo, robisz operacje na wierszach, tak aby w każdym wierszu została tylko jedna niewiadoma
Chociaż wiersz 1 i 2 to jest to samo, więc coś źle policzyłeś lub źle zapisałeś przykład.
1 lip 13:54