Rozwiąż nierowność i znajdź zbiór rozwiązań: |z z kreską -1 +3i|<2
Ania: Rozwiąż nierowność i znajdź zbiór rozwiązań:
|z z kreską −1 +3i|<2
Moja propozycja:
|x−yi −1 +3i|<2
√(x−1)2 + (−y+3)2<2 /(...)2
(x−1)2 + (−y+3)2<4
S=(1,3) r=2
Jest ok? Nie wiem co zrobić z tym minusem przed y w: (−y+3)2, czy po prostu mogę to zapisać
jak (y−3)2.
W sumie
y−3=0 ==>y=b
−y+b=0 ==> −y=−b /(*(−1) ==> y=b
Czy to tak nie działa?
Proszę o pomoc
30 cze 23:49
Adamm:
|z*−1+3i|<2
|z−1−3i|<2
|z−(1+3i)|<2
okrąg o środku w punkcie 1+3i i promieniu 2
1 lip 00:15
Ania: Dlaczego nie rozpisuję z*?
1 lip 09:15
Adamm:
|z|=|z*|
więc
|z*−1+3i|=|(z*−1+3i)*|=|z**−1*+(3i)*|=|z−1−3i|
1 lip 11:22