liczby zespolone
poprawka :D: Na egzaminie źle to policzyłam i nie wiem czemu mógłby ktoś pomóc
(2z − ℤ)4 − (3 + i)4 = 0
ℤ oznacza z podkreślone u góry
30 cze 21:06
Adamm:
(2z−z
*)
4=(3+i)
4
2z−z
*=3+i lub 2z−z
*=−3−i lub 2z−z
*=−1+3i lub 2z−z
*=1−3i
z=x+yi, x, y ∊R
2z−z
*=x+3yi
| | 1 | | 1 | |
z=3+ |
| i lub z=−3− |
| i lub z=−1+i lub z=1−i |
| | 3 | | 3 | |
30 cze 21:31
poprawka :D: a co sie stało z z*
30 cze 21:42
Adamm:
porównujesz część rzeczywistą i zespoloną
dwie liczby zespolone są równe to ich część rzeczywista i zespolona muszą być równe
rozumiesz? np.
x+3yi=1−3i
to x=1 i 3y=−3
więc z ma postać 1−i
30 cze 21:55
poprawka :D: czy z* zaminiłeś na x −yi
1 lip 09:50
iteRacj@:
z= x+yi z*= x−yi
2z−z*= 2(x+yi) − (x−yi) = 2x+2yi−x+yi = x+3yi
1 lip 10:03