prawdopodobieństwo
konrad:
Z odcinka (1;3) losujemy liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo że jest mniejsza od 2 jak wiemy
że jest większa od 1/2
30 cze 20:12
30 cze 20:13
Adamm: chyba coś jest w zadaniu źle przepisane, bo większa od 1/2 to jest zdarzenie pewne
30 cze 20:14
konrad: Tzn. też tak uważam, że ten warunek jest zbędny. Generalnie zadanie nie jest moje, ale nikt na
nie odpowiedział na stronie na której zostało zadane, a jestem ciekaw jak je rozwiązać.
30 cze 21:09
Adamm:
jako prawdopodobieństwo przyjmujemy 1/2 długości
A − wylosowaliśmy liczbę < 2
B − wylosowaliśmy liczbę >1/2
| | P(A∩B) | |
P(A|B)= |
| =P(A)=1/2 |
| | P(B) | |
30 cze 21:33
konrad: no ale to jak dla mnie to nadal nie wyjaśnia skąd 1/2 i nie bardzo rozumiem stwierdzenie "jako
prawdopodobieństwo przyjmujemy 1/2 długości"
no i jak zostało już wcześniej powiedziane, ten warunek >1/2 jest zbędny
30 cze 21:51
Adamm:
B=Ω
więc
P(A|B)=P(A)
dlaczego 1/2
A to zdarzenie że znajdziemy się w odcinku (1, 2), a on ma długość 1
30 cze 21:53
konrad: hm, z tą długością to nie jest tak, że to odcinek [1,2] ma długość 1 a (1,2) mniejszą? nie
wiem, nieskończenie bliską 1 czy coś w ten deseń?
30 cze 22:23
Adamm:
ma taką samą
30 cze 22:47
konrad: ok, skoro tak twierdzisz
30 cze 22:59
mat: to troche jak 0.99999... = 1
30 cze 23:07
konrad: hm, no w sumie ma to sens
30 cze 23:28