30 cze 18:06
jc:
| | 1 | | dx | | 1 | | dy | |
= |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| , y=sin x |
| | 2 | | (1 + sin x)cos x | | 2 | | (1 + y)(1− y2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| |
| − |
| |
| − |
| |
| |
| (y+1)2(y−1) | | 4 | | y−1 | | 4 | | y+1 | | 2 | | (y+1)2 | |
Dalej łatwo.
30 cze 19:00
wiecznystudent: a mógłbyś to bardziej rozpisać bo ze wzorów nie widzę tego
30 cze 20:53
wiecznystudent: już widzę
30 cze 20:54
wiecznystudent: jednak nie widzę
30 cze 20:58
jc:
1. korzystam ze wzoru sin 2x = 2 sin x cos x
2. mnożę licznik i mianownik przez cos x =(sin x)'
3. korzystam z równości cos2x= 1−sin2x
4. dokonuję podstawienia
5. mam do policzenia całkę z funkcji wymiernej, więc zwyczajnie stosuję rozkład na
na ułamki proste.
Którego miejsca nie rozumiesz?
30 cze 22:40