Oblicz prawdopodobieństwo że urządzenie się zepsuje.
TakTAK: Urządzenie składające się z 4 ogniw działa, gdy są sprawne przynajmniej 3 ogniwa.
Prawdopodobieństwo, że ogniwo jest sprawne jest równe dla wszystkich ogniw i wynosi 3/5.
Oblicz prawdopodobieństwo że urządzenie się zepsuje.
30 cze 17:15
iteRacj@:
P(Z) − prawdopodobieństwo że urządzenie się zepsuje
P(D) − prawdopodobieństwo że urządzenie działa (czyli działają trzy P
4(3) lub cztery P
4(4)
ogniwa jednocześnie)
P(Z) + P(D) = 1
| 2 | |
| − prawdopodobieństwo że pojedyncze ogniwo się zepsuje |
| 5 | |
| 3 | |
| − prawdopodobieństwo że pojedyncze ogniwo działa |
| 5 | |
P(D) = P
4(3) + P
4(4) =
| | | | 3 | | 2 | | | | 3 | | 2 | |
= | *( |
| )3*( |
| )4−3 + | *( |
| )4*( |
| )4−4 |
| | | 5 | | 5 | | | 5 | | 5 | |
P(Z) = 1−P(D) = ...
30 cze 20:04