rózniczkowe liniowe
Grzesiek: Witam!
Może ktoś napisać jak to zrobić? Mi nie skraca się C(x) kiedy podstawiam y' pod wyjściowe
równanie
−2y'+y=x2+ex
30 cze 14:29
Sushi:
Zapisz swoje obliczenia
30 cze 14:32
Jerzy:
Pewnie na początku nie podzieliłeś obustronnie przez −2.
30 cze 14:34
Jerzy:
y' − 1/2y = −1/2(x
2 + e
x)
30 cze 14:40
Adamm:
yj=C1ex/2
yp1=Ax2+Bx+C
−4Ax−2B+Ax2+Bx+C=x2
A=1, B=4, C=8
yp2=Dex
−2Dex+Dex=ex
D=−1
y=C1ex/2+x2+4x+8−ex
30 cze 14:40
Jerzy:
Kontynuuj uzmiennianie stałej i zobaczysz,że teraz się skraca.
30 cze 14:42