pochodna z e
Mikołaj: Miałem na egzaminie to zadanie i źle obiczyłem babka mi powiedziała że trzeba wstawić funkcję
wymierną do wykładniczej a ja nie mam pojęcia o co chodzi
29 cze 20:36
the foxi:
pochodna z e do x jest równa:
(e
x)'=(e
x)'*x'=e
x*x
'
to jest funkcja złożona
29 cze 20:38
the foxi:
w Twoim przypadku:
| | 2x | | 2x | | 2x | |
(e |
| )'=e |
| *( |
| )' |
| | 4+x2 | | 4+x2 | | 4+x2 | |
29 cze 20:39
Mikołaj: Jezu ja myślałem że to jest e razu ten nawias
29 cze 20:41
Mikołaj: tzn poczekaj
29 cze 20:41
Mikołaj: Bo w zadaniu jest chyba e do potęgi ten nawias
29 cze 20:42
the foxi:
ech, z mojego zapisu tak wynika, ale ten ułamek to wykładnik, tak jak u Ciebie
29 cze 20:42
Mikołaj: tak
29 cze 20:45
the foxi:
wtedy mamy: e
t'=e
t*t'
| | 2x | | (2x)'(4+x2)−2x(4+x2)' | | 8+2x2+4x2 | |
t'=( |
| )'= |
| = |
| = |
| | 4+x2 | | (4+x2)2 | | (4+x2)2 | |
czyli:
| | 2x | | 6x2+8 | |
e( |
| )* |
| |
| | 4+x2 | | (4+x2)2 | |
29 cze 20:48
the foxi:
oczywiście pochodna z funkcji f jest równa to co mi wyszło ale z minusem
29 cze 20:49
Mikołaj: a jak mam obliczyć monotonicznosć?
29 cze 21:10
też_babka:
monotoniczność określisz, badając znak pochodnej
| | 8−2x2 | |
w odejmowaniu nie został zmieniony znak na minus, więc powinno być * |
| |
| | (4+x2)2 | |
29 cze 22:01
Mikołaj: ale minus był przed e bo było 5 − e to minus chyba zostaje
30 cze 09:58
Dziadek Mróz:
f(x) = 5 − e
2x/4+x2
y = f(x)
y = 5 − e
2x/4+x2
| | z | |
y = 5 − u u = ev v = |
| z = 2x t = 4+x2 |
| | t | |
y' = [5 − u]' = [5]' − [u]' = −[u]' =
(1)
u' = [e
v]' = e
v*[v]' =
(2)
| | z | | [z]'*t − z*[t]' | |
v' = [ |
| ]' = |
| = (3) |
| | t | | t2 | |
z' = [2x]' = 2
t' = [4+x
2]' = [4]' + [x
2]' = x
| | 2*(x+x2) − 2x*x | | 2x + 2x2 − 2x2 | | 2x | |
(3) = |
| = |
| = |
| |
| | (4+x2)2 | | (4+x2)2 | | (4+x2)2 | |
| | 2x | | 2x*e2x/4+x2 | |
(2) = e2x/4+x2* |
| = |
| |
| | (4+x2)2 | | (4+x2)2 | |
| | 2x*e2x/4+x2 | |
(1) = − |
| |
| | (4+x2)2 | |
| | 2x*e2x/4+x2 | |
[5 − e2x/4+x2]' = − |
| |
| | (4+x2)2 | |
30 cze 11:57
też_babka: a nie powinno być
t' = [4+x
2]' = [4]' + [x
2]' =
2x
| | 2*(4+x2)−2x*2x | | 8−x2 | |
(3) = |
| = |
| ? |
| | (4+x2)2 | | (4+x2)2 | |
30 cze 13:31
też_babka: *zgubiona dwójka
30 cze 13:35
Mikołaj: | | 2x | | 8 − 2x2 | |
czyli cała pochodna wynosi e( |
| ) * ( |
| ) |
| | 4 + x2 | | (4 + x2)2 | |
30 cze 14:40
Jerzy:
Tak.
30 cze 14:43
też_babka:
jeszcze ten minus o który
Mikołaj pytałeś 09:58 czyli z odejmowania 5
−e
v
więc najlepiej zapisać w innej kolejności, żeby było widać gdzie jest wykładnik potęgi a gdzie
składnik mnożony przez potęgę e
| | 8 − 2x2 | | 2(x2−4) | |
(−1)* |
| *e 2x/(4+x2) = |
| *e 2x/(4+x2) |
| | (4 + x2)2 | | (4 + x2)2 | |
30 cze 15:45
Mikołaj: i to e zawsze dodatnie?
30 cze 17:00
Mila:
Pochodna jak we wpisie 15:45
g(x)=e
2x/(4+x2) >0 bo to funkcja wykładnicza ( e−stała w przybliżeniu 2,7..)
liczba e−
https://pl.wikipedia.org/wiki/Podstawa_logarytmu_naturalnego
Znak pochodnej zależy tylko o licznika, bo mianownik też jest dodatni.
f'(x)=0⇔ x
2−4=0
x=2 lub x=−2
f'(x)>0⇔x
2−4>0⇔
x<−2 lub x>2
masz dwa ekstrema, dalej poradzisz sobie?
30 cze 19:05
daras: @Mikołaj 20:41
i dlatego żeby się nie pomylić zapisuje się to tak : ex → exp(x)
1 lip 08:51