Geometria
Kaj: Znaleźć równanie ogolne prostej ich wspólnej płaszczyzny
L1:{ x=1+t
y=−1+2t
Z=t
L2:. { x=2−2t
y=−1−4t
z=1−2t
Proszę o pomoc w tym zadaniu
29 cze 18:18
Mila:
k1→=[1,2,1] − wektor kierunkowy prostej L1
k2→=[−2,−4,−2]− wektor kierunkowy prostej L2
Proste są równoległe.
A=(1,−1,0)∊L1
B=(2,−1,1)∊L2
AB→=[1,0,1]
n→=[1,2,1] x [1,0,1] =[2,0,−2] −wektor normalny szukanej płaszczyzny
π: 2*(x−1)−2*z=0
2x−2z−2=0
π: x−z−1=0
==========
29 cze 19:46
Kaj: Dziękuję bardzo
29 cze 20:06
Mila:
I czego tu nie rozumiesz?
1 lip 17:41
Mila:

1) [1,2,1] || [−2,−4,−2] ponieważ:
Zatem proste są równoległe , ponieważ wektory kierunkowe tych prostych są równoległe.
3) równanie płaszczyzny :
Patrz rysunek
n
→=k
1→ x AB
→=[2,0,−2]
A=(1,−1,0)
2*(x−1)−0*(y+1)−2*(z−0)=0
2x−2z−2=0 /:2
x−z−1=0
=========
1 lip 18:14
Mila:
4) Odległość prostych:
| | |k1 x AB| | | √22+02+(−2)2 | | √8 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | |k1| | | √1+22+1 | | √6 | |
1 lip 18:30