matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkiem
Kaj:
Oblicz całkę
dx
∫
x
3
+x
2
Proszę o pomoc bo mam z nią problem
29 cze 16:27
grzest:
1
1
1
1
Rozłóż funkcję podcałkową na ułamki proste:
=
−
+
x
3
+x
2
1+x
x
x
2
29 cze 16:53
Kaj:
Dzięki
29 cze 18:27
ICSP:
1
1
∫
dx = ∫
dx = (*)
x
3
+ x
2
x
2
(x + 1)
−1
Podstawienie t =
x
t
−1
−1
(*) = ∫
dt = t + ln|t − 1| + C =
+ ln|
− 1| + C
t − 1
x
x
30 cze 12:51